Tranzakcióanalízis és énállapotok

A tranzakcióanalízis, az én-állapotok ismerete, a Tudatos kommunikáció és a pozitív gondolkodás hozzásegíthet a boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatokhoz (I. rész)

Tranzakcióanalízis és énállapotok

Kedves olvasó, lelkes blogválaszoló és író, F.K. kérésére írom az alábbi cikket az énállapotok magyarázatához, bevezetőként.

(A cikk eredeti forrását itt találod.)

 

Az énállapotok megértéséhez először meg kell említenem a tranzakcióanalízist (TA), mely fogalom Eric Berne nevéhez kötődik. Eric Berne (1910-1970) amerikai pszichiáter, a tranzakcióanalízis (TA) pszichológiai irányzatának egyik megteremtője.

 

Az Emberi játszmák című könyvét 1962-ben írta meg (Első magyar kiadás: Eric Berne: Emberi játszmák, Háttér Kiadó, Bp, 1999). Röviden összefoglalva a tranzakcióanalízis (TA) lényegét, Berne szerint (melyet pszichológiai kísérletek támasztanak alá) egy egészséges embernek (gyereknek) optimális (ez egyénenként változó!) mértékű ingerre van szüksége a normális életéhez, egyébként lelkileg (és a kísérletek alapján fizikailag is) elsorvad.

 

Ennek az ingernek a legmegfelelőbb formája az ember esetében a simogatás, azaz az intimitás (legmagasabb fokán a szexuális egyesülés). Azonban olyan társadalomban élünk, ahol bizonyos szabályok nem mindig engedik (esetleg kifejezetten tiltják), hogy megsimogassuk a másikat, így a simogatásnak gyakran csak az "elvontabb", kommunikációs módozatai elfogadottak.

 

Mi az a kommunikációs simogatás?

 

Például a dicséret, vagy akár egy kedves köszönés, a mosoly mind ebbe a kategóriába esik.

 

Ezeknek a "simogatásoknak" a cseréjét nevezi Berne tranzakciónak. Társas érintkezésünk, beszélgetéseink ezekből a tranzakciókból állnak, és mindenképpen jobb, ha bármilyen formájú tranzakció zajlik, mint az érintkezés (a tényleges fizikai illetve az "elvont", a kommunikáció) hiánya.

 

Patkányokon végzett kísérletek alapján bizonyított, hogy a gondozás - akár gyengéd, akár durva - mindig jobb, mint a gondozás hiánya. A gondozott patkányok gyorsabban fejlődnek és nagyobb az ellenállóképességük a betegségekkel szemben, akár gyengéden bánnak velük, akár áramütésekkel “gondozzák” őket.

 

Még a verés is jobb, mint a semmi??

 

Hát igen, rosszul hangzik, de így van! Még a verés és az erőszakos megnyilvánulások is jobbak a simogatás-igényünk (más szóval ingeréhség) kielégítésére, mint az oda-nem-figyelés és a közönyösség. Ezt kisgyerekeknél jól láthatjuk, amikor is inkább rosszak lesznek az iskolában, oviban, csak figyeljenek végre rájuk, és ha mást nem kaphatnak, legalább büntessék meg őket, semmint ne vegyék őket egyáltalán figyelembe.

 

Régi tapasztalat, hogy a "rossz gyerek" azért rossz, mert nem kap elég kedvességet, szeretetet, figyelmet... A TA alaptétele, hogy minden emberben több ún. énállapot létezik, melynek semmi köze a szerepjátszáshoz, megjátszáshoz. Ezek az énállapotok minden emberben megvannak, és adott helyzetnek megfelelően jönnek elő.

 

Berne azt vizsgálta, hogy az egyes tranzakciók (simogatások-cseréje) az illető melyik énállapotából indulnak, és a másik fél melyik énállapotát célozzák meg. Társas érintkezésünk, kommunikációs helyzeteink legtöbb örömöt nyújtó formái - akár tevékenykedünk közben, akár nem - a játszmák és az intimitás.

 

Az intimitás fenntartása hosszú ideig viszonylag ritka, és elsősorban magánjellegű; a társadalmi érintkezések (kommunikációs helyzetek) többsége általában játszma. A játszma jellemzői: ismétlődő és nem vezet eredményre a témáját illetően, valamint hogy a szükségletek mozgatják.

 

Mik azok az énállapotok?

 

Minden énállapotra sajátos gondolkodás, érzések és viselkedés jellemző, mely viselkedések jól elkülöníthetők (hanghordozás, szavak, testbeszéd: fej-, kéz-, testtartás, gesztusok).

 

A 3 alapvető énállapot:

  1. Szülői énállapot - értékítéletek - "MUSZÁJ, KELL, TILOS" Két megnyilvánulása van: - Kritikus Szülő (ellenőrző) - Gondoskodó Szülő (támogató)
  2. Felnőtt énállapot - racionális, gondolkodik - "SZÜKSÉGES" - analizál és a tényekre reagál a jelen pillanat alapján, a mostban van
  3. Gyermeki énállapot -  irracionális, érez - "AKAROM" Ezen belül 3 megnyilvánulása van: - Lázadó - Alkalmazkodó - Szabad, Kreatív Gyermeki, szabadon fejezi ki önmagát

 

(A szakirodalomban a nagy kezdőbetű használatával különböztetjük meg az énállapotot a valódi embertől, pl: a "Gyermek" szó a személy egy énállapotára utal, a "gyermek" pedig a köznapi értelemben vett gyerekre.)

 

Összefoglalva: minden ember e három énállapotban - Szülői, Gyermeki vagy Felnőtt - léphet kapcsolatba egymással, azaz minden cselekedetünk ebben a három énállapot valamelyikében történik. Ez azt jelenti, hogy minden helyzetben ezekből az állapotokból működünk - helyzetnek megfelelően (vagy nem megfelelően...)!

 

És mivel mindannyiunkban megvan mind a 3 állapot, akár egy három éves gyerek is felveheti a szülői (!) énállapotot. Ezek a magatartásminták tanultak (hozottak és programozottak), ott vannak mindenkiben, már egy kicsi gyerekben is.

 

Énállapotainkat és tranzakcióinkat megértve és megismerve, majd pedig felismerve magunkban és másokban az adott helyzetekben, képesek lehetünk kilépni mindennapi emberi játszmáinkból. Ez azért persze nem olyan egyszerű a gyakorlatban, elvégre a játszmákat tudat alatti energiák, programok "irányítják". Viszont önmagában már a felismerés óriási lépés a változás létrehozásához. :)

 

Egy coaching során ezeket az energiákat könnyedén felismerjük és azonnal megváltoztatjuk. Ezzel mindennapi kapcsolataink gördülékenyebbek, szeretettel telibbek lehetnek. A megértő kommunikáció (az "együtt-beszélgetés") megtanulása szintén sokat segíthet abban, hogy ne az egók, hanem a fénnyel teli, szerető Lelkek beszélgessenek egymással. :)

 

Jelentkezz, ha szeretnél végre megszabadulni a játszmáidtól!

 

Csodás napokat! Légy magadhoz jó! :)

Erika

 Tudatos Kommunikációról

A Tudatos Kommunikáció tréningek megalkotója László Erika, aki több, mint 25 éve foglalkozik kommunikációval.

24 országból és 4 kontinensről több ezer kliensének és hallgatójának életetét változtatta meg az általa létrehozott tréningekkel, módszerekkel és konzultációkkal.

Egy teljesen egyedi önfejlesztő, védjegyeztetett coaching rendszer, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ kifejlesztője, a SzuperTudatos nemzetközi hálózat megalapítója és a Szuperc Limited (Hong Kong) társtulajdonosa.

László Erika könyvei
Kövess Facebookon is!

Minden jog fenntartva. László Erika coach, tréner, a SzuperTudatos Önfejlesztés™ egyedi intuitív coaching rendszer létrehozójának Tudatos Kommunikáció oldala

© Szuperc Limited 2019 All rights reserved  -  Hosted by Orangewebsite.com (Iceland)  -

 Privacy Policy

 

Feliratkozás a Lélekemelő hírlevélre

Iratkozz fel hírlevelemre!