TUDKO

Boldogságra és harmonikus kapcsolatokra vágysz? A Tudatos Kommunikáció ezen túl még az önbizalom növelésedet is segíti.

TUDKO

 

Beszélni mindenki tud, de vajon tényleg jól tudsz-e kommunikálni? 

 

 • Van-e olyan tapasztalatod, hogy elbeszéltek-e egymás mellett, hogy nem érti a másik, hogy mit akartál mondani?
 • Megérted-e igazán, hogy mi zajlik a másikban, vagy inkább a saját tanácsaidat zúdítod rá?
 • Tudsz-e jól figyelni és hallgatni?
 • No, és a saját igényeidet képviselni, a határaidat megvédeni?

 

 

Vajon miért fontos a jó kommunikáció az életben?

Mielőtt válaszolt kapnál rá, nézd meg a szavak erejéről szóló rövid, megható kis videót:

 

 

Szóval miért is fontos?

 

A szavak szinte mindent megváltoztatnak az életünkben, így nagyon nem mindegy, hogy mit, hogyan fogalmazunk! Mindannyian tapasztaljuk, hogy mennyire fontos és meghatározó az egymáshoz való viszonyulásunk az életben, a jó kommunikáció.

 

Kapcsolataink minősége nagy hatással van életünk minden területére.

 

A kapcsolatok lényege pedig: a kommunikáció – az igazi, megértő, egymásra figyelő beszélgetés, ami nélkül nincs jó kapcsolat. Sokszor tapasztaljuk azonban, hogy még az egymást igazán szerető emberek között is akadnak időről-időre kommunikációs problémák. Nem tudjuk érzéseinket megfelelően kifejezni, szavakba önteni. Beszélgetőpartnerünket pedig legtöbbször „nem halljuk”, nem értjük, hogy mit mond!

 

Elbeszélünk egymás mellett, szó szerint a süketek párbeszéde zajlik a kapcsolatokban legtöbbször. A számunkra megoldhatatlannak tűnő helyzeteket sajnos nem a megfelelő kommunikációval, hanem más módokon reagáljuk le: ki tehetlenül áll és nem mond semmit, lefagy, ki pedig csalódottságát, frusztrációját támadással „oldja meg”, ami persze nem vezet igazi megoldáshoz, sőt, önbizalom és önértékelés csökkenéshez vezet.

 

Neked is ismerősek ezek a helyzetek? Talán Veled is előfordult már ilyesmi...

 

Egy újfajta beszélgetési mód elsajátítása hozzájárulhat ezeknek a patthelyzeteknek az igazi megoldásához, amivel az önértékelés és az önbizalom is nő. Szegényes kommunikációs eszközeink, nem megfelelő stílusunk, másokhoz való hozzáállásunk tönkreteheti kapcsolatainkat. Mindez pedig munkánkat, életünk egyéb területeit, önbizalmunkat és fizikai egészségünket is károsan befolyásolhatja. Az emberek közötti konfliktusok a félreértések és a beszélgetések hiánya miatt alakul ki. (A Konfliktusokról itt olvashatsz.)

 

Ha egy pár képtelen együtt megbeszélni érzéseit, problémáit és kívánságait, kapcsolatuk – szexuális kapcsolatukat is beleértve – teljesen leblokkolhat időlegesen, vagy akár hosszútávon is.

 

Amennyiben kapcsolataidban problémáid adódnak és a kommunikácós készségek hiánya miatt ezt nem tudod megfelelően elmondani a másik félnek, további visszautasítást, félreértést és bántást élhetsz át, és ezek következményeként csökken az önértékelés és az önbizalom is. Ez aztán „érzelmi falak” felállítására ösztönözhet – hiszen a bántást mindenki igyekszik elkerülni, és magát valamilyen módon megvédeni. A fal azonban nem csak a kellemetlen, de a kellemes érzésektől is „megvéd” – előbb-utóbb közönyös emberekként fogunk egymás mellett élni a világban.

 

Vajon tényleg ezt akarjuk megélni?

 

Szerencsére sok hasznos kommunikációs eszköz létezik, melyek elsajátításával sokkal jobban ki tudjuk magunkat fejezni a magánéletünkben, a munkánkban és az életünk bármely területén. Miért pont a kommunikációt ne kellene megtanulnunk, ha már annyi mindenről kiderül, hogy tanulás nélkül nem, vagy nem eléggé jól megy!

 

Ismerősek az alábbi mondatok és válaszok? Te is valami ilyet válaszolnál?

-----------

- Nem szeret engem az óvónéni.

- Ugyan kicsikém, dehogy nem!

-----------

- Nincs semmi változás az életemben, pedig már ötször jártam nálad. Biztosan valamit nem csinálsz jól...

- Én elmondtam, hogy milyen feladatokat csinálj meg a változás érdekében. A te életedért te vagy a felelős, nem én. Ne légy annyira türelmetlen, adj időt magadnak a változáshoz.

-----------

- Te mindig csak magaddal törődsz, észre sem veszed, hogy milyen önző vagy!

- Na, pont te beszélsz!? És múltkor, amikor megkértelek, hogy hozd el a ruhát a tisztítóból, te meg elfelejtetted? És még én vagyok önző...

-----------

- Engem mindig mindenki bánt. Minden helyzetben engem pécéznek ki. Mi a baj velem?

- Az, hogy mindig panaszkodsz! Hagyd már abba a siránkozást! 

-----------

 

A fenti mondatokra, kommunikációs helyzetekre adott válaszok az egónkból fakadó - tanult - zsigeri reakciók, nagyon messze állnak a helyes kommunikációtól.

 

Védekeznek, támadnak vagy igyekeznek meggyőzni arról, hogy nem úgy van, ahogy gondoljuk, érezzük. Mi is ilyeneket hallottunk, így mi is ezeket mondjuk. Beszélni -rosszul - mindenki megtanul, az együttérző, másokat megértő és saját magunkat is jól kifejező kommunikációra azonban kevesen képesek ösztönösen.

 

Képzeld csak el, hogyan tudna megváltozni az életed, ha képes lennél:

 

 • jobban kifejezni magad,
 • agresszivitás nélkül érvényesíteni az igényeidet, és másokét is megérteni,
 • információkat közölni másokkal úgy, hogy hallgassanak Rád! 

 

El tudod képzelni milyen hatással lenne ez az önbecsülésedre és az önbizalmadra? Sok otthoni vagy munkahelyi problémád, mely ezek hiányából fakad, egyszerűen megszűnne létezni! Csak képzeld el, milyen lenne, ha nagyszerű beszélgetőpartner lehetnél! Nem olyan, aki „leszól” másokat, vagy aki hallgat, mert nem tud megszólalni, hanem olyan, aki

 

 • sosem bizonytalankodik, hogy megszólaljon a saját, vagy akár mások érdekében,
 • képes kifejezni, önérvényesíti, hogy mit akar és mit nem,
 • megfelelően tudja képviseli saját véleményét, értékrendjét megfelelő kommunikációval.

 

És legfőképpen: aki még másokat is jól tud meghallgatni! A ráadás? Önbizalom növelés, nagyobb önértékelés, elfogadás!

 

Belőled is lehet nagyszerű, sőt fantasztikusan jó beszélgetőpartner!

 

A Tudatos Kommunikáció tréningek lényege saját kommunikációs képességeid fejlesztése sok gyakorlattal, hogy ezek a készségek automatikussá válhassanak, és „csípőből” jöhessenek, amikor szükséged van rájuk, és ne csak a fejedben legyenek elméletként. Az eszközök, melyeket elsajátíthatsz, kipróbáltan működnek! Még az is lehet, hogy hallottál róluk, vagy ismered őket. De itt az ismeret nem elég.

 

Hiába ismered fel az angol nyelvet, netán olvastál róla sokat, attól még nem tudsz angolul kommunikálni.

 

Az egyéni tanulás, a tapasztalat és a gyakorlás elengedhetetlen ahhoz, hogy beszélni tudd. A Tudatos Kommunikáció tréningeken egy olyan tudatos hozzáálláson alapuló kommunikációt sajátíthatsz el a különböző kommunikációs „nyelvekkel”, valamint az önismeretet-fejlesztő és önbizalom-növelő gyakorlatokkal, amellyel sikeresebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb lehetsz a kapcsolataidban és a mindennapjaidban. A Tudatos Kommunikáció tréningen a tapasztalati tanulásra építünk szerepjátékokkal, helyzetgyakorlatokkal, páros és csoportos megbeszélésekkel és természetesen tréneri magyarázattal.

 

A Tudatos Kommunikáció tréning elvégzése után tudni fogod, hogy: 

 

 • mit tegyél, ha neked van gondod, hogyan ismerd fel és mit csinálj, ha másnak;
 • hogyan segíts anélkül, hogy beavatkoznál a tanácsaiddal;
 • hol vannak a „határaid” és hogyan védd meg azokat,
 • mennyire hiteles a non-verbális kommunikációd;
 • hogyan lehet (lelkiismeret furdalás nélkül) NEM-et mondani;
 • mit tegyél konfliktus esetén;
 • hogyan szabadulj meg a haragtól, és hogyan bocsáss meg;
 • mi az ítélkezés, és hogy teszi tönkre a kommunikációnkat;
 • mi az „önbizalom”, és ha úgy érzed kevés van belőle, hogyan építsd fel magadban. 

Örömmel várjuk, hogy egy legközelebbi Tudatos Kommunikáció tréningen találkozzunk! Lépj velünk kapcsolatba, és nézd meg, hogy mostanában indul-e Tudatos Kommunikáció tréning!

 

 
Instruktorok

Instruktorok

Itt azokat a TUDKO - Tudatos Kommunikáció - instruktorokat találod, akiket László Erika, a Tudatos Kommunikáció program megalkotója, valamint a...
Thomas Gordon

Thomas Gordon

Thomas Gordon (1918-2002) kaliforniai pszichológus (Carl Rogers tanítványa és kollégája) a kommunikációs készségek tanításának úttörője, a...
Árak

Árak

A Tudatos Kommunikáció legfrissebb (és kedvezményes) árait, meghirdetett tanfolyamait a SzuperTudatos Közösség oldalán találod. (www.scc.world)
Partnerek

Partnerek

A Tudatos Kommunikációval együttműködő partnerek és cégek, ahol már tudatosan kommunikálnak
Referenciák

Referenciák

Tréning résztvevők mondják a Tudatos Kommunkációról
László Erikáról

A Tudatos Kommunikáció tréningprogram megalkotója László Erika, több, mint 30 éve foglalkozik kommunikációval. Nemzetközi tapasztalattal rendelkező transzformációs instruktor, tanácsadó.


Több száz workshopot tartott Európa, Ázsia és Közép-Amerika területén 3 nyelven, illetve tolmácsolással. Több, mint 30 országból és 5 kontinensről több ezer kliensének és hallgatójának életét változtatta meg az általa létrehozott módszerekkel, programokkal és konzultációkkal.


Az Intuyching® (SzuperTudatos Önfejlesztés™) - a Bruce Lipton oldalán az Energia Pszichológiai módszerekek között ajánlott - a világon egyedülálló, iPad-es applikáción működő intuitív, energetikai coaching rendszer kifejlesztője.  


A hiedelem-átalakító DEMERT Módszer™ és a Numeropátia™ megalkotója, valamint a SzuperTudatos Világ™ nemzetközi hálózat (SuperConscious World®) nemzetközi közösségének társalapítója, szakmai vezetője és a Szuperc Limited (Hong Kong) társtulajdonosa.


A CoachOK tagja.

László Erika könyvei

LélekZenE

SzuperTudatos Csakra kártyák™

Kreatív Coaching kérdések

KULCS a kreatív munkához

Kövess Facebookon is!

Minden jog fenntartva. László Erika transzformáció és kommunikáció instruktor, az Intuyching® - Bruce Lipton weboldalán, az Energia Pszichológiai módszerek között ajánlott - intuitív, energetikai coaching rendszer létrehozójának Tudatos Kommunikáció oldala.

© Szuperc Limited 2024 All rights reserved.  -  Hosted by Hostpapa.com (Canada)

Privacy Policy

Impresszum

 

Feliratkozás a Lélekemelő hírlevélre

Iratkozz fel hírlevelemre!